Gezond koken voor familie en vrienden? Ook dat krijg je in een handomdraai klaar met een goede voorbereiding en slimme aankopen. Natural High Magazine schoof samen met kookpakketenpionier Smartmat aan tafel voor een diner in het ervaringsappartement van Roomin in Antwerpen. Tijdens de koffie geeft chef Jorien Deboe tips voor een gelaagde avond.
1. Kwaliteitsvolle seizoensproducten
“Door goed in te kopen zet je gezond eten op tafel zonder dat je urenlang in je keuken staat. Werk met lekkere en pure seizoensproducten, liefst vanuit de biowinkel. Zelf ga ik graag naar Marta, de lokale markt van Antwerpen met superverse producten van kleinschalige boeren. Het gaat elke eerste zaterdag van de maand door op het Kattendijkdok.”
2. Welkom!
“Een geslaagde aperitief breekt het ijs en geeft iedereen een warm gevoel. Een glas champagne is altijd een heerlijke keuze, zelf serveer ik graag Strawberry Margarita met diepvriesaardbeien. Als hapje zijn groentenchips met een dipsaus ideaal. Denk aan een witte bonendip met geroosterde knoflook en verse munt.”
3. Voorgerecht in enkele minuten
“Met lekkere olijfolie, verse tomaten, een goede bol buffelmozzarella maak je zonder moeite een fantastisch voorgerecht. Ook soep kun je snel à la minute klaarmaken. Stoof kort wat ajuin en look. Voeg een courgette en een lepel vegetarische bouillon in heet water toe en laat 10 minuten inkoken. Doe het in de blender, samen met verse spinazie, rucola en peterselie. Door het blenden wordt je soep heel romig en fijn!”
4. Kruiden als smaakmaker
“Met minder evidente kruiden zoals kurkuma of sesamolie geven een exotische en verrassende toets aan je gerecht. Zo ruil je vette sauzen in voor echte smaakbommen. Ook lente-ui, dille, verse oregano, bladpeterselie, citroenzeste zijn lekker op verse salades. Vers versneden bladpeterselie past dan weer goed bij pastagerechten en in slaatjes met peulvruchten.”
5. Veggie meets vlees
“Gerechten zoals chili con carne of ovenschotels kun je makkelijk op voorhand maken. Mijn tip? Maak een vegetarisch gerecht en een versie met vlees. Een ovenschotel van bloemkool, kurkuma, linzen, kikkererwten, rode ui, selderij, fetakaas, koriander en lente-ui is een topgerecht op zich, maar je kunt het ook met kip bereiden.”
6. Iedereen licht van tafel
“Het combinatiedieet van Pascale Naessens doet wonderen met je vertering. De belangrijkste regel is dat je geen eiwitten combineert met koolhydraten. Pasta maak je dus vegetarisch en combineer je beter niet met vis of vlees. Zo eet je licht en krijg je veel energie. Nu, pasta serveer ik wel met lekkere Parmezaan. Uitzonderingen maken de regel!”
7. Dessert met speciaal effect
“Als ik mag kiezen serveer ik als dessert een lekkere doos pralines van Pierre Marcolini. Eenvoudig en heerlijk! Als het warm is koop ik ijs bij Gelato Factory in Antwerpen, dat is heerlijk met verse aardbeien, frambozen en in de oven geroosterde pecannoten in de oven. Ook exotisch fruit met een zoete pestosaus, die je vanaf 2 juli in de Friends’ Dinner Menu van Smartmat vindt, is een topdessert. Met goede ingrediënten kom je dus ook voor het dessert heel ver.”
8. En als kerst op de taart… geniet!
“Eten in gezelschap draait vooral om plezier en leuke momenten delen. Als je tijdens zo’n ontspannende momenten té veel op je voeding let, krijg je stress en dat heeft evengoed een impact op je vertering. Geniet dus van het moment en weet dat (een beetje) zondigen best kan.”
Smartmat levert al sinds 2012 verse ingrediënten en bijhorende recepten aan huis. Zo kan iedereen, ongeacht een drukke agenda, gezonde maaltijden op tafel toveren. Vanaf 2016 telt hun gamma kookpakketten ook het Friends’ Dinner Menu. Je kunt de pakketten van Smartmat op maandag laten leveren én in de stad voortaan ook op donderdag. Zelf aan de slag? Ontdek hier het kookboek van Smartmat, uitgegeven bij Lannoo.
Roomin is een gloednieuw online platform met interieurinspiratie als leidraad. Anders dan op Pintrest en co, vind je er ook alle informatie die je nodig hebt om zelf je droomhuis in te richten. Twee keer per jaar haalt Roomin de inspiratie ook offline met een nieuw ingericht ervaringsappartement, iedere keer in een andere stad en met een andere interieurarchitect. De eerste editie vindt plaats in Antwerpen, op de eerste verdieping van hotspot St. Vincents, waar ze tot zondag 19 juni 2016 ook tal van workshops organiseren.
Fotocredits: Ilja Smets