Natural High Magazine serveert elke twee maanden een recept met tips en tricks van plantbased foodie Michael Ternoot. Overdag is Michael voedingsdeskundige, als de avond valt is hij bezieler van de foodblog Veg & Tables. Zijn handelsmerk? Recepten met kleurrijke groenten en natuurlijke producten, weg van alle hypes en mét smaakbomeffect.
“Harissa en Ras el Hanout kleuren deze veggie balletjes Noord-Afrikaans. De balletjes zijn supervoedzaam doordat de quinoa en cashewnoten voor de nodige eiwitten zorgen, de ideale vleesvervanger dus. Bovendien zijn deze veggie balletjes heel veelzijdig en kun je er bijna iedere groente, specerij of kruid in verwerken.”
Recept: Noord-Afrikaanse veggie balletjes met pompoenpuree
Ingrediënten (voor 2 personen of 9 balletjes)
Vloeibaar deel: 2 el notenboter, 1 el hazelnootolie of extra vergine olijfolie, 1 el water, 1 el limoensap, 1 tl honing, 1 el harissa, 1 tl chili vlokken, 1/2 tl knoflook poeder
Vast deel: 65g havervlokken, 100 g ongekookte quinoa (afgespoeld), 50 g cashew noten (fijngehakt), 30 g Parmezaanse kaas, 1 el olijfolie, 1 rode ui, 100 g champignons, 1 el Ras el Hanout, 1 medium wortel of 150 g pompoen (gekookt), een handvol bladpeterselie (fijngehakt)
Voor de pompoenpuree: 1 kleine pompoen, 200 g bloemige aardappels, 300ml groentebouillon, 1 el plantaardige margarine, 1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder, snuifje peper, zout, nootmuskaat
Werkwijze
- Breng 250 ml water aan de kook en kook de gespoelde quinoa. Laat afkoelen. Doe, terwijl de quinoa kookt, alle eerste ingrediënten in een kleine kom en klop ze op tot je een bruine pasta hebt.
- Meng in een grote kom de haver, gekoelde quinoa, gehakte cashewnoten en Parmezaanse kaas met een lepel.
- Verhit wat olijfolie op middelmatig vuur en roerbak de ui en paddenstoelen 3 minuten. Kruid met Ras El Hanout. Breng ze over naar het quinoamengsel. Voeg de gekookte wortelen of pompoen en peterselie toe.
- Giet de kruidige pasta in de grote kom en meng met je handen. Als het mengsel te vochtig is, voeg een paar eetlepels havervlokken toe. Vorm met je handen negen gelijke balletjes. Verhit wat olijfolie en bak de veggie balletjes goudbruin of laat ze 15 minuten in de oven op 180°C garen.
- Voor de pompoenpuree: snijd het vruchtvlees uit de pompoen en schil de aardappels. Snijd het vruchtvlees van de pompoen en de aardappels in gelijke stukken. Breng de bouillon aan de kook en kook hierin de pompoen- en aardappelstukjes gaar (ongeveer 15 minuten). Giet het kookvocht weg en pureer de massa. Roer er de margarine onder. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper, zout en nootmuskaat.
Meer info over en recepten van Michael Ternoot vind je op www.vegandtables.com of volg hem op Instagram.