Sporten op het tempo van je genen futuristisch? Think again. Sinds het Human Genome Project in 2003 onze 23.000 genen in kaart bracht, onderzoeken wetenschappers volop hun functie en wisselwerking. In de gym vertaalt zich dat naar een fitness- en voedingsprogramma op maat van je DNA.
Een van de bedrijven die je sportieve genetica blootlegt is DNA-Fit. Het Londense bedrijf test je op meer dan 20 genen die samen of individueel verantwoordelijk zijn voor je atletische prestaties. Denk aan explosiviteit, uithouding en kracht, maar ook de snelheid waarmee je recupereert en je aanleg voor blessures. Verder brengt de test je gevoeligheid voor bepaalde voedingsgroepen in kaart, evenals je nutritionele tekorten.
Domien Van Rompaey, personal coach bij de private gym M4teria in Antwerpen, werkt sinds kort met de DNA-test en waardeert vooral het hoge what you see is what you get-gehalte. “De test is een uitstekend startpunt voor de verdere uitbouw van het programma en de bijbehorende adviezen”, aldus Domien. “Ze laten me toe te weten of mijn klant eerder uitblinkt in kracht of endurance. Het doel is uiteraard om de twee op elkaar af te stemmen.”
Doordat de test ook je blessuregevoeligheid ontrafelt, weet Domien op voorhand hoe ver hij kan gaan en welke de aandachtspunten zijn. “Zo kan ik andere soorten oefeningen geven of nog meer dan anders letten op de bewegingspatronen.” Toch is de DNA-test slechts een van de vele tools die personal trainers voorhanden hebben voor een optimale begeleiding. “Net zoals met een uithoudingstest of bodyscan, mag je jezelf nooit blindstaren op een test. Ik begin met de realiteit van het DNA en bouw daarop verder in functie van wat ik met mijn eigen ogen ervaar bij mijn klanten.”
Genetisch voedingsplan
Een tweede troefkaart van de tests van DNA-Fit is ongetwijfeld de onthulling van je voedingsgevoeligheden. “Sommige mensen reageren slecht op koolhydraten, anderen hebben het moeilijk met de vertering van vetrijke voeding”, zegt Domien. Ook kan een DNA- test je meegeven, net zoals je reacties op lactose, gluten, cafeïne, alcohol en zout. “Op basis van deze informatie passen we de voeding aan. Meestal weten we al na enkele weken of dit een effect heeft. Zo is het plaatje compleet, want je voeding bepaalt in grote mate je gezondheid en dus ook je sportprestaties.”
Gezien veel mensen kampen met een tekort aan omega 3-verzuren, B-vitaminen en vitamine D, gaat de test eveneens dat voor je na. Je nood aan antioxidanten passeert evengoed de revue. “Voldoende antioxidanten zijn belangrijk”, benadrukt Domien. “Aangezien je met sporten je metabolisme activeert, maak je immers meer vrije radicalen aan. Deze neutraliseer je met antioxidanten.” Op basis van je resultaten geeft DNA-Fit je een voedingsplan van 12 weken mee, met recepten voor jouw profiel.
Speekseltest
Ondanks de uiteenlopende toepassingen staat DNA-testing nog in de startblokken. “Er is nog veel onderzoek nodig om te bepalen hoe jouw genen je atletische potentieel beïnvloeden”, aldus Domien. Een heel populair gen is bijvoorbeeld een gemuteerd ACTN3-gen, dat zorgt voor een goede eiwitaanmaak van de spieren en bekend staat als het sprintersgen. “Het is echter onmogelijk om je prestaties toe te schrijven aan een gen. Ze hangen af van de onderlinge wisselwerking en externe invloeden zoals levensstijl en voeding.”
De procedure voor de DNA-test is daarentegen eenvoudig. Je krijgt een kit opgestuurd met een staafje waarmee je een speekseltest doet aan de binnenkant van je mond, ’s morgens op je nuchtere maag. Dat stuur je terug naar Londen en 2 tot 3 weken later zijn je resultaten gekend en krijg je een uitgebreid verslag van je aandachtpunten, samen met voedingsadvies, een voedingsplan en receptenboek. Het prijskaartje? Afhankelijk van het soort test dat je wilt bedraagt dat tussen de 139 en 350 euro.
Meer info via www.dnafit.com of Domien Van Rompaey, personal coach bij M4teria in Antwerpen.