Getest: deepWORK bij Aspria in Brussel

De groepsles bodyART verbetert je bewegingspatronen en flexibiliteit. Dit najaar pakt de fitnessclub Aspria Arts-Loi in Brussel uit met de cardioversie van dit concept, deepWORK.

bodyART Robert Steinbacher © Vesna Gajic

“Wil je een anekdote horen?”, vraagt bodyART en deepWORK-instructeur Ulli Mangold mij. “Ongeveer 15 jaar geleden was ik op een dansconventie. Vijf dagen lang had ik er met sneakers op het parket gedanst. Elke vezel van mijn lichaam deed pijn en op het einde van de conventie stond bodyART door Robert Steinbacher op het programma. Iedereen was doodop, maar Robert deed ons een belofte. ‘Ik ga jullie laatste energie nemen, maar geef het jullie allemaal terug en meer’. Deze belofte maakte hij meer dan waar. Robert dreef ons tot het uiterste en toch was ik na de les pijnvrij. Ook de volgende dagen bleef mijn spierstijfheid uit. ‘Wauw’, dacht ik. Daar en dan besloot ik om me bij te scholen als instructeur.”

Geen ander verhaal illustreert beter wat bodyART met je doet. Deze therapeutische groepsles bestaat nu al ongeveer 20 jaar en werd bedacht door de Duitse ex-danser Robert Steinbacher. “Na zijn danscarrière ging hij aan de slag als fysiotherapeut in een ziekenhuis nabij Salzburg, waar hij werkte met gehandicapte kinderen”, vertelt Ulli. “Het doel van dat ziekenhuis was om de bewegingspatronen van deze kinderen te vergroten. Hun gedrevenheid stond echter in groot contrast met de volwassenen die hij ontmoette tijdens zijn avondbaan in fitnessclubs. Deze gezonde mensen focusten louter op gewichtsverlies en hadden helemaal geen contact met hun lichaam meer.”

Verbijsterd door deze tegenstelling kreeg Robert een missie, namelijk ook bij volwassenen weer de wens naar beweging opwekken. Op basis van zijn eigen set aan therapeutische oefeningen en een Japanse therapie, de Do In, ontwikkelde hij zijn concept bodyART. Evenwicht en eigen lichaamskracht stonden centraal. “Wanneer hij dit concept voorlegde aan een testgroep in Zürich, zat er een zekere Alexa Le in de zaal”, vervolgt Ulli. “Ze is shiatsu- en esalen-massagetherapeut en wist heel veel over energielijnen.” De perfecte match, want haar kennis maakte het plaatje compleet. “Daar waar Robert zich ontfermde over het anatomische aspect, bracht zij de energie in bodyART. Vanaf dan werken ze als yin en yang samen en vullen ze elkaar naadloos aan.”

Deep house als ritme

Vandaag bestaan er verscheidene versies van de alfales bodyART. Een daarvan is deepWORK, de cardiovariant op het thema. De opbouw is gelijkaardig, zo blijkt bij de start van de les. “bodyART is gelinkt aan de vijf elementen van de Chinese Traditionele Geneeskunde. Dat zijn aarde, hout, vuur, metaal en water”, zegt Ulli. “Het eerste element staat voor het plaatsnemen op de mat. We nodigen je uit voor een focus op jezelf en bouwen rustig op naar de volgende fase, hout. In dit deel laten we je de extremiteiten van je lichaam voelen.” En dus staan we na enkele deugddoende child- en cobraposes rechtop. We bewegen van hoog naar laag, links en rechts. “Hoewel niemand een beweging kan claimen, zijn deze contrasten eigen aan bodyART”, zegt Ulli. “Je lichaam breed uitzetten en terug samentrekken, uit- en inademen, aan een hoge intensiteit trainen en dan weer aan een lager ritme, het voelt allemaal goed en gebalanceerd aan.”

DeepWORK @ Aspria Brussels © www.naturalhighmag.comDeepWORK @ Aspria Brussels © www.naturalhighmag.com

Vervolgens is er het echte werk in de fase vuur. Bij deepWORK is dit het langste en meest pittige onderdeel van de les. We zetten een stap zijwaarts met een gebogen lichaam en bouncen zoals Afrikaanse krijgers. Daarbij lijkt het alsof je enkel de armen moet bewegen, maar de oefening is maar compleet als je tussendoor squat. “Laat alle controle los en volg de beats van de deephouse”, maant Ulli ons aan. Behoorlijk juicy. Gelukkig doen de swings goed aan mijn rug en wijst een Londense met Afrikaanse roots mij de weg naar het opzwepende ritme.

De deephouse muziek is geen toeval. “House heeft regelmatige beats die we heel strak volgen”, legt Ulli uit. “Daar waar bij klassieke bodyART vooral je ademhaling telt, laten we ons in deepWORK wel leiden door de muziek. Verder zijn de bewegingen eenvoudig en repetitief, zodat je ze na een poos zonder nadenken kunt uitvoeren. Zo kom je bijna in een trance terecht. Je sluit je hoofd af en gaat helemaal op in wat je doet.”

We werken een reeks van vier bewegingen af en doen dan een helse serie mountain climbers. Door de hoge intensiteit snak ik nu al naar mijn portie ontspanning na de inspanning. En ja, de hele les, ook het rondspringen, gebeurt op blote voeten. “Omdat je voeten sinds kind in schoenen zitten, verliezen ze aan mobiliteit. Door te trainen op bloten voeten verhogen we je gevoeligheid en maken we je bewust van hoe jij neerkomt op de grond.”

DeepWORK @ Aspria Brussels © www.naturalhighmag.comDeepWORK @ Aspria Brussels © www.naturalhighmag.com

De tweede reeks van de vuurfase combineert deze intense en vloeiende bewegingen met krachtoefeningen zoals push-ups en lunges. Denk aan krijgershoudingen of vurige sprongen vanuit een yogapose. We wagen ons ook aan de aartsmoeilijke bodyART-buikspieroefeningen, waarbij je vanuit een plankpositie een voet onder je armen steekt en terug. Coördinatie is een must, mobiliteit en een sterke core nog meer. Als kers op de taart doen we een best-off van alle cardio-oefeningen, waarna pompaf neervallen de enige optie is. De opluchting is groot wanneer Ulli aankondigt dat we klaar zijn voor de metaalfase, boordevol stretching, gevolgd door de waterfase met relaxatie.” Dankzij mijn hoge hartslag tijdens de les, heb ik er helemaal geen moeite mee enkel en alleen naar de muziek te luisteren en op het parket een mini-meditatie in te bouwen.

Meer mobiliteit en flexibiliteit

Het meest opvallende na een sessie deepWORK is dat ik kiplekker in mijn vel weer opspring na de relaxatiefase. Geen uitgeblust gevoel en ook geen adrenalinerush, maar iets tussen de twee. Ik ben opgeladen en werkelijk alles in mijn lichaam zit op zijn plaats. “Alle bewegingen in bodyART en dus ook deepWORK werden bestudeerd door een team van kinesitherapeuten en chiropractors”, verklaart Ulli. “Zo zijn we er zeker van dat de les voldoet aan je noden en geen aanval vormt op je lichaam.”

De oefeningen spreken alle spiergroepen aan. Een van de usual suspects die Robert Steinberger en zijn team onder handen nemen is de psoas. “Deze grote spiergroep verbindt de borst- en lendenwervels met de spieren van je bovenlichaam”, zegt Ulli. “Als je een hele dag neerzit, worden deze spieren korter, wat kan uitmonden in rugklachten, maar ook borst- of heuppijn. Daarop spelen we bijvoorbeeld in tijdens de twists met gestrekte benen op de grond tijdens opwarming. Veel van onze oefeningen zien er goed uit, maar ze zijn vooral functioneel.”

DeepWORK @ Aspria Brussels © www.naturalhighmag.com

Verder doorbreek je met bodyART en deepWORK foute bewegingspatronen. “Je krijgt een betere houding en zit uitstekend in je vel”, aldus Ulli. “Je wordt ook sterker en meer flexibel, want geen stretching zonder kracht bij bodyART en deepWORK. Deze lichamelijke voordelen vertaal je naar een mentaal evenwicht. Je krijgt meer concentratie, slaapt beter en zal nog meer in je leven veranderen omdat je meer bewust wordt van je lichaam.”

DeepWORK @ Aspria Brussels © www.naturalhighmag.com

Je volgt bodyART bij de drie Aspria-clubs in Brussel. Voor deepWORK kun je terecht bij Aspria Arts-Loi. Klik hier voor de uurroosters bij Aspria, hier voor meer informatie over bodyART

Lees dit artikel in het Frans.

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *