Een bootcamp is precies wat de naam doet vermoeden. We trainen op het ritme van militaire technieken en obstakels. Zweten, vallen en opstaan tegen de klok dus. Dat belooft!
Vandaag is het bootcamp day. De setting ziet er nochtans onschuldig uit. Ik bevind me middenin de oase van het resort Dolce La Hulpe en zijn onderweg naar het bootcamp-terrein. Mijn radar spot de tennisvelden, maar er is geen tijd om te dromen van mijn volgende tennispartij. Game, set, focus, want trainer Michel Magnani is er klaar voor.
“Een bootcamp omvat veel functionele oefeningen zoals squats, lunges, push-ups, springen met een springtouw en noem maar op. We kiezen voor oefeningen die je ook in het dagelijkse leven sterker maken, doordat ze het hele lichaam aanspreken. Oefeningen die een spier isoleren, maken daarentegen geen deel uit van het programma”, aldus Michel.
Ondertussen vervoegen mijn drie mannelijke teamgenoten me. Blijkbaar ben ik kampioen in het uitkiezen van workouts waarbij testosteron op de eerste rij zit. Toch is een bootcamp geen nicheproduct voor legerjongens. “Door de militaire connotatie en oefeningen zoals burpees (waarbij je vanuit een squad naar een plank springt en terug opspringt, nvdr.) denken velen dat het enkel voor fitte en jonge mensen is, maar oudste leerling is 70 jaar. Geloof me, iedereen kan meedoen met een bootcamp.”
Als opwarming kiest Michel een spelletje voor met een heel eenvoudige maar tricky opzet: een team gooit een bal naar elkaar toe, het andere team probeert het af te pakken. Lukt dat, dan mogen zij een gepaste straf bedenken. Met dank aan mijn gebrek aan balsportervaring worden ik en mijn teamgenoot al snel afgestraft met grondoefeningen. Eerst 5 burpees, dan 5 keer pompen. Anders dan in de gym, doen we deze oefeningen hier zonder matje op de stenen grond. Auw! Na onze opwarming begint het echte werk. We krijgen telkens een minuut om 10 kettlebell swings te doen (dat doe ik eerst met 6 en dan met 8 kilo), afgewisseld met 5 burpees. De volgende rondes drijft Michel het ritme op, waardoor we eindigen met 12 kettlebells swings en 12 burpees. Beide oefeningen focussen op de kracht van je hele lichaam en helpen je ook in je dagelijkse bewegingen. Bovendien train je met de kettlebell swings je lage rugspieren, waardoor je komaf maakt met rugpijn of blessures ontketend door een zwakke core.
Voor onze tweede uitdaging stelt Michel een klein circuit samen. Iedereen doet elke oefening 2 minuten lang en na het fluiten wisselen we. Dat doen we in totaal twee keer. Het touwspringen en de triceps push-ups verlopen vlot, maar bij het in en uit een band springen heb ik last van struikelangst. “Spring dan maar gerust op de band”, zegt Michel. Ook voor de oefeningen met de battle ropes, waarmee je met beide handen afwisselend golfbewegingen maakt, zijn er verschillende opties. Omdat de oefening nieuw voor mij is mag ik met een touw aan de slag.
Ook tijdens het circuit gaat mijn hartslag pijlsnel de hoogte in, waardoor een bootcamp een goed voorbeeld is van een HIIT-training. Bij deze high intensity interval trainingen wisselen een hoge intensiteit en rust elkaar snel af. Ze boosten je uithoudingsvermogen, kracht en explosiviteit, waardoor je tot het uiterste gaat en nog urenlang na de workout vet verbrandt.
Of een bootcamp ook weg heeft van crossfit? “We delen de functionele opbouw en hebben inderdaad kettlebells en tractorbanden, maar doorgaans werk je met een bootcamp met minder zware gewichten”, aldus Michel. “Het maximum gewicht van een kettlebell is bij ons bijvoorbeeld 16 kilo. Bovendien werken we meer met natuurlijke obstakels en hebben we minder inspiratie vanuit de gymnastische wereld.”
Het laatste parcours doen we in groepjes van twee. We krijgen 10 minuten om afwisselend twee oefeningen uit te voeren: terwijl mijn teamgenoot het ritme zet door een band van 40 kilo vanuit een squatpositie en met een rechte rug half op te tillen en om te draaien, doe ik buikspieroefeningen op een matje. En dan wisselen. Het team met het meeste rondjes wint. De concurrentie blijkt slechts een rondje meer te doen en dus hebben we ondanks de tweede plaats recht op een triomfantelijke high five. Want een ding is duidelijk: onze lichamen hebben duidelijk gewonnen.
Na de overwinning op mezelf maak ik vanuit de kleedkamers in de spa van Cinq Mondes nog een ommetje naar de hammam, voor een traditioneel ritueel. De aromatische mist met oranjebloesem spoelt alle spanningen van het afgelopen uur instant weg. Voor wie (nog) meer wilt, stelt de spa zuiverende scrubs met zwarte zeep, ontgiftende pakkingen en oosterse massages voor. Van inspanning naar ontspanning is hier een heel kleine stap.
Het hele jaar door kun je bootcamps volgen bij Forest Gym in Dolce La Hulpe. Daarnaast de gym ook nog andere lessen, waaronder cross training, yoga, aquagym en boksen. Klik hier voor meer informatie over Dolce La Hulpe Brussels en de spa Cinq Mondes.
Lees dit artikel in het Frans.