Bij Aspria Royal La Rasante in Brussel kun je voortaan terecht voor Aspria Pro. Deze sportieve check-up achterhaalt je biologische leeftijd en geeft de personal trainers een uitstekende basis voor een programma op maat.
“Vandaag achterhalen we je biologische leeftijd”, zegt Pedro Carnicero, Aspria Pro-expert bij Aspria Royal La Rasante. “Hoewel er elementen zijn die je onmogelijk kunt veranderen – denk aan je genen – hebben sport, controle over je stressniveau en gezonde voeding wel een invloed op deze biologische leeftijd.”
De check-up van Aspria Pro begint met een gesprek en een korte vragenlijst. Mijn medische historiek, trainingsintensiteit, bewegingsniveau, of ik vaak verkouden ben… al deze vragen passeren de revue . Daarna is het tijd voor een reeks testen, die samen een uur in beslag nemen. “Op basis van de resultaten kan ik een programma uitwerken dat is aangepast aan je werkelijke leeftijd en persoonlijke behoeften. Is er een probleem, dan kunnen we daar uiteraard op inspelen of doorverwijzen naar een specialist.”
De eerste test is mijn bloeddruk. “Je systolische bloeddruk of bovendruk is de waarde die we meten wanneer je hart bloed pompt. De diastolische bloeddruk of onderdruk geeft de waarde aan wanneer je hart in rust is. Bij jou zijn beide waarden relatief laag, iets wat we veel opmerken bij sportievelingen. Doordat getrainde mensen hun lichaam per hartslag van een grote volume aan bloed kunnen voorzien dan mensen die het niet gewend zijn om te trainen, pompt hun hart meer efficiënt en is immers de bloeddruk lager.”
Vet en suiker onder de loep
Als tweede brengt Pedro mijn vet- en spiermassa in kaart. De slimme weegschaal bewijst dat je gewicht weinig over je lichaam zegt. Hoewel het BMI een iets betere indicator is, weegt er niets op tegen het achterhalen van je spier- en vetverdeling. Hoewel ik bijvoorbeeld 4 kilogram meer weeg dan 2 jaar geleden, bedraagt mijn vetpercentage wel minder dan 20%. En ja, en dat met een jeansmaat kleiner dan wanneer ik minder woog.
“We kijken vooral naar je visceraal vet of het vet rond je buik”, zegt Pedro. “Dit vet staat rechtstreeks in verband met diabetes type 2 en is bij jou gelukkig erg laag.” Ook dit resultaat heb ik te danken aan mijn sportprogramma, in combinatie met een doordachte voeding. “Hoe meer je traint, hoe langer je lichaam vet als brandstof gebruikt en hoe meer vet je dus verbrandt.” Toch is op een plaats vet verbranden onmogelijk. “Buikvet verminderen doe je door erover te waken dat wat je eet en verbruikt in evenwicht is”, zegt Pedro. Zeker wie veel zoetigheid eet en weinig beweegt, heeft een teveel aan glucose. Je lichaam slaat deze suikers dan op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. De favoriete plaats om dit op te slaan is de buik.
De volgende test is de meting van de glucose en cholesterol in mijn bloed via een vingerprik. Doordat fruit met ontbijtgranen mijn favoriete ontbijt is en ik dit nog geen 2 uur at, blijkt deze waarde hoger dan verwacht. “Toch is dit geen reden om koolhydraten (suikers, nvdr.) helemaal te schrappen. Je hebt ze nodig om te sporten en je hersenen werken zelfs alleen op koolhydraten. Vandaar dat duizeligheid een bijwerking is van een lage suikerwaarde.”
“Bepaal wel goed wanneer je koolhydraten eet en uit welke bron jij ze haalt”, vervolgt Pedro. “Ik eet bijvoorbeeld fruit, yoghurt en noten als ontbijt, tijdens de middag na het sporten laad ik mezelf weer op pasta met groenten en ’s avonds zet ik enkel vlees en groenten op het menu.” Comprendo! Mijn cholesterol is evengoed hoger dan verwacht en zeker iets om in het oog te houden.
Zuurstof, stress en sport
De test die mijn VO2 max achterhaalt voelt aan als een eindexamen. “Deze test omvat een meting van het maximale volume zuurstof dat je per minuut aan je lichaam kunt geven”, aldus Pedro. “Hoe hoger deze score, hoe beter je lichaam vet als brandstof kan gebruiken en hoe langer je een inspanning kunt volhouden.”
Zo krijg ik dus een indicatie van mijn fitfactor. “We bepalen dit in rust met een indirecte meting via een hartslagmeter. Ga rustig liggen, dit duurt ongeveer twee minuten.” Wanneer het piepsignaal afgaat, ben ik razend benieuwd. De hartslagmeter duidt een score van 54 aan. “Dat is een uitstekend resultaat”, zegt Pedro. In jouw leeftijdscategorie is dat zo goed als het maximum.”
Nog op de planning: een meting van mijn stressbestendigheid. “Dat mag je niet verwarren met stress. Mensen met weinig externe stressprikkels kunnen een lage stressbestendigheid hebben en omgekeerd. Via een tool met elektroden, gaan we via variaties in je hartritme na in welke mate je parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel in evenwicht zijn.” Kort samengevat: je parasympaticus is vooral actief wanneer je rust en doet je hartslag dalen, je sympathicus wanneer je met stress te maken krijgt en doet je hartslag stijgen. Met een score van 13% heeft mijn rustsysteem ondanks mijn drukke baan de bovenhand.
Mensen die in het rood gaan na deze test, raadt Pedro relaxerende programma’s of de groepslessen zoals yoga en pilates aan. “Sport is immers ook een stressprikkel. Wie kampt met een hoge bloeddruk of een tekort aan stressbestendigheid, raad ik geen oefeningen met een hoge intensiteit aan.”
Een andere vorm van stress is oxidatieve stress. “Dat is de stress die voortvloeit uit de chemische processen in je lichaam. Ongezonde vetten, suiker, roken, medicijnen, luchtvervuiling, alcohol, maar ook sport leiden allemaal aanmaak van vrije radicalen in je lichaam. Deze gifstoffen beschadigen je cellen en kunnen leiden tot ziekten of vroegtijdige veroudering. De manier om dit te counteren is door veel antioxidanten op te nemen uit groenten, peulvruchten en fruit.”
Met een klein apparaat heb ik binnen enkele seconden een idee van mijn dosis antioxidanten. “Je score is goed, maar kan beter”, luidt het verdicht van Pedro. Het actieplan? De witte wijn na mijn trainingssessies inruilen voor een glas rode wijn en overdag nog meer groenten opscheppen. Vooral artisjok, boerenkool, bonen, spinazie en broccoli scoren goed. In de fruitmand zit je altijd goed met bessen.
Muis op de ruggengraat
De laatste test op het programma is het aflopen van mijn ruggengraat met een muis die in staat is om de ruimte tussen mijn botten te bepalen en zo de kwaliteit van mijn houding. Dat gebeurt in drie posities: rechtop, met de handen naar beneden en met twee gewichten in de handen die ik voor me vastneem.
De meting onthult drie zaken. Een, ondanks mijn lichte afwijking naar achteren is mijn houding goed. Twee, ik heb meer mobiliteit in mijn heupen dan in mijn lage ruggengraat. Dat is goed nieuws, want heupen zijn sterker dan je lage rug en ontnemen dus een deel van het werk. En drie, mijn core kan sterker.
“Aan je zwakke onderrug en core kun je wat doen met specifieke oefeningen”, besluit Pedro. “Zeker afwisseling is troef, want je lichaam past je na een poos aan de oefeningen aan waardoor je minder uit je sessie haalt. Op alle andere punten van de checklist scoor je goed en zelfs uitstekend. Je biologische leeftijd is 27, vijf jaar jonger dan je werkelijke leeftijd. Een mooi resultaat! Probeer wel nog meer op je voeding te letten en vooral enkele slechte gewoonten te schrappen.”
Meer info over Aspria Pro vind je hier. De test kost 75 euro en neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Op basis van de test maak je met de wellbeing advisor een afspraak voor een trainingsschema op maat. Een check-up om de 2 tot 6 maanden is aangeraden. Gratis voor nieuwe leden.