Afgelopen weekend opende Venice Beach de deuren in Gent. Met hun fitnesstempel in de Ghelamco Arena mikken personal trainers Joachim Massinon en Nils Maes op creatieve mensen met een drukke agenda. Styliste Emma Gelaude en model Cesar Casier outen zich als ambassadeurs van de club en trainen er beide met een personal trainer.
“Venice Beach is er voor iedereen die meer van sporten verwacht dan monotoon zweten met het oog op spiermassa”, vertelt Joachim. “Ons aanbod omvat boksen, kickboksen, spinning, bootcamp en cross training, met een focus op personal training en vooral veel fun.” Enkel zo blijft de motivatie tijdens een keiharde workout op scherp. “We willen immers geen afhakers”, vult Nils Maes aan, “want alleen wie doorzet boekt resultaat.” Daarvan getuigt ook de tweewekelijkse Venice Challenge, waarbij je om het snelst een aantal oefeningen uitvoert, zoals burpees, lunges, box jumps, touwspringen of kettlebell swings.
Fitnesstoestellen waarop je zittend traint, weren de twee uit de zaal. “In veel fitnessclubs zit je neer om je spieren te trainen. Vreemd, want veel mensen zitten door hun baan al een hele dag op een stoel. Wij kiezen voor oefeningen en lessen die de mobiliteit bevorderen en gaan terug naar de essentie van training: op de juiste manier bewegen en resultaten op de lange termijn.”
Het paradepaardje van de club is de groepsles Active Hanging, gebaseerd op het gedachtengoed van gymgoeroe Ido Portal en razend populair in de Verenigde Staten. De les is het perfecte tegengif voor een zittend bestaan. “Door te hangen, laat je de zwaartekracht zijn werk doen. De verscheidene technieken gaan terug naar de bewegingen van onze soepele voorouder, de aap, en maken verstramde spieren los. Zo ga je frozen shoulders tegen en krijg je meer mobiliteit in je schouders en rug.”
Anders dan de les doet vermoeden, start Nils met een opwarming op de grond. We pompen een set met onze handpalmpen naar de mat toe en onze vingers naar buiten. Daarna eindigen we na elke pompbeurt op de vuisten. “Dat is een uitstekende oefening voor je gewrichten en versterkt je schouderspieren, polsen en ellenbogen.” De volgende opwarmoefening starten we in een gehurkte houding. “Voor yogi’s en de hele Indiase populatie is dat een rustpositie, Westerlingen voelen zich er doorgaans ongemakkelijk bij”, aldus Nils. Vanuit die positie strekken we telkens een been, voor meer bewegelijke heupen. Vervolgens leren we onze rug correct rond maken in de kattenpositie. “Dat geeft je een soepele rug en een prima basis voor het hangen.”
We ruilen de matjes in voor de trainingsbar. De eerste fase van mijn hangdoop is passief hangen. Springen, mikken en stilhangen met gestrekte armen. Eerste gewaarwording: doordat hangen vooral terugkomt in gymnastiek en klimmen – twee zaken waarop ikzelf nooit train – is de grip van mijn handen amper op niveau. Maar het went, en alleen al dertig seconden hangen heeft een instant effect op mijn schouders.
De les heet natuurlijk actief hangen en dat is precies wat we enkele minuten later doen. We heffen met controle de schouders, soms met hoofd naar achteren en benen lichtjes omhoog, om langzaam maar zeker enkele centimeters te winnen en met meer vertrouwen te bewegen. Zo wisselen we af tussen actief en passief hangen.
Na een poos gaan we over naar de categorie ‘dynamisch hangen’, waarbij je actief en passief hangen combineert tot een heel scala aan acties. Met de benen omhoog hangen gaat prima, maar eens er schouder- of armspieren bij komen kijken, voor de zogenaamde chin up, wint de zwaartekracht het van mijn met grimassen overladen inspanning. Ook optrekken en jezelf tot een bolletje ombuigen is enkel weggelegd voor het mannelijk gezelschap. Mijn favoriet is heen en weer swingen en af en toe een hand zacht loslaten. Gevorderden hangen louter aan een arm, bijzonder intensief.
“Kom, we wisselen eens af”, vertelt Nils me wanneer hij ziet dat ik even uitgehangen ben. We gaan naar de gelijke leggers en heffen de benen gebogen naar de borst toe op. Dat lukt, maar op de grond met gestrekte armen de benen naar achteren heffen is een minder geslaagde operatie. “Ook voor je core doet active hanging wonderen”, verklaart Nils. “Werk er zeker aan, want vandaaruit vertrekt veel van je lichaamskracht.”
De oefeningen waaraan Nils zich waagt, komen uit het Olympisch oeuvre. “Toch is active hanging er voor iedereen”, stelt de trainer me gerust. “We geven de lessen op maat en beetje bij beetje leer je bij. Bij sommige personen focussen we op een specifiek probleem, meer algemeen jongleren we tussen het beginnersniveau en oefeningen voor meer getrainde atleten en gymnasten.”
Nils dankt zijn opmerkelijke kracht aan ballet en oosterse gevechtsport. “Op mijn tiende nam ik lessen in de Antwerpse Balletschool, twee jaar later bij de balletschool L’Opéra de Paris. Eens afgestudeerd, danste ik bij het London City Ballet en The English National Ballet. Na mijn balletcarrière trok ik naar China en behaalde ik mijn diploma boxen, waarna ik 7 jaar als personal trainer in het mekka van de fitness werkte: Gymbox in Londen.” Joachim heeft eveneens 7 jaar personal training op de teller en een al even verfrissende kijk op fitness. Dankzij zijn aanpak en resultaten bouwde hij in het Gentse een trouw klantenbestand op. Precies die combinatie maakt van beide heren een topduo voor je lichaam en geest.
Mooi meegenomen: naast de visie op beweging is ook de inrichting van Venice Beach behoorlijk jamais vu. Toparchitect Glenn Sestig injecteerde de zaal met vintage en glamour doorheen klimrekken, Amerikaanse lockers en natuurstenen. Na het douchen geniet ik van een smoothie met mango en framboos en kijk ik uit naar mijn volgende afspraak met de zwaartekracht.
Meer informatie en prijzen vind je op www.venicebeach.be of volg hen op Instagram!
Zelf aan active hanging doen? Bekijk dit filmpje van Ido Portal.
Fotocredits: © Verne Photography