Voor wie wil detoxen, maar geen energie heeft om zelf een sapjeskuur samen te stellen, brengt het Duitse Detox Delight sinds 2009 kant-en-klare sapjes op de markt. Vandaag breidt bedenker Astrid Purzer haar detoxformule uit met lichte maaltijden. Wij vragen Sophie Verbeke, eigenaar van Detox Delight Benelux, naar de do’s en don’ts van een sapjeskuur.
Het principe van Detox Delight is eenvoudig: je kiest een detoxniveau (groene sapjes, fruit- en groentesapjes of een combinatie daarvan met een soep of maaltijd) en beslist of je 3 dan wel tot 14 dagen zal detoxen. Als je bereid bent om voor de klassieke Juice Delight van 3 dagen 200 euro te betalen, krijg je thuis een koelbox met 18 sapjes geleverd die je om de 2 uur mag drinken, samen met tips en tricks. Sophie Verbeke deelt deze in een notendop:
- Plan een pre-detox fase in. “De avond voor je detox eet je liefst geen frietjes of andere ongezonde maaltijden. Integendeel, om zo weinig mogelijk last te hebben van detoxsymptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid, ga je al enkele dagen voor de start van de kuur over naar een veganistische levensstijl. Vermijd vlees, vis en zuivelproducten, want die bevorderen de slijmproductie in de luchtwegen en belasten de spijsvertering en stofwisseling. Suiker, koffie, alcohol en witte koolhydraten zoals aardappelen, pasta en wit brood schrap je eveneens van het menu.”
- Doe bij voorkeur een groene sapjeskuur. “Groene bladgroenten zoals snijbiet, spinazie, groene kool, peterselie, Romeinse sla, kruiden en grassen bevatten chlorofyl en hebben veel reinigende en helende eigenschappen. De meest intensieve detoxkuren zijn vloeibaar omdat de vertering van vast voedsel ongeveer 60-70% van jouw lichaamsenergie in beslag neemt. Door enkele dagen geen vaste voeding en weinig vezels te eten, ontlast je de spijsvertering.”
- Start de dag met een citrussapje. “Citrusvruchten zoals citroen of pompelmoes geven je ’s morgens een kickstart. En in tegenstelling tot wat je denkt door de smaak, zijn citrusvruchten geen zuren maar basen. Deze maken je lichaam meer alkalisch. De ideale pH-waarde van ons lichaam is 7,4. Rundvlees, kaas, koffie, alcohol en medicatie verzuren het lichaam echter en brengen de zuur-basebalans uit evenwicht. Dit leidt tot chronische klachten waaronder pijn, reuma, vermoeidheid, infectiegevoeligheid, astma en huidproblemen. Wanneer je de verstoorde zuur-basebalans weer herstelt, verminderen of verdwijnen deze. Voor een goede balans eet je 70% alkalisch en 30% zuurvormend.”
- Nog meer groenten en fruit doen wonderen. “Wortelen bevatten bijvoorbeeld heel veel vitamine A en bètacaroteen, beide belangrijk voor het herstel van het lichaam. Rode bieten reinigen het bloed, zitten barstensvol antioxidanten en bevorderen het immuunsysteem. Vochtafdrijvende groenten zoals komkommer en bleekselderij zijn eveneens musts, want ze helpen je gifstoffen afvoeren. Venkel werkt dan weer ontstekingsremmend en beschermt de lever- en darmen. Maar eveneens kruiden zoals gember, koriander en peterselie hebben een ontgiftende werking.”
- Laag-intensief sporten mag. “Doordat je met de sapjes amper 1.000 tot 1.200 kcal binnenkrijgt en je misschien kampt met vermoeidheid, raden we aan enkel laag-intensieve sporten zoals yoga of wandelen in je schema in te bouwen.”
De voordelen van een detox zijn legio. Een stralende huid en glanzend haar, minder vochtophouding, een goede spijsvertering en plattere buik. Na de kuur bewust met je voeding omspringen is even belangrijk als de kuur zelf. “Ideaal eet je de eerste dag na de kuur alleen fruit, salades en gestoomde groenten zodat je lever en spijsvertering nog even kunnen rusten”, aldus Sophie. “De tweede dag mag je weer lichte, dierlijke producten aan je dieet toevoegen, zoals gekookte eieren, feta en geiten- of schapenyoghurt.” Vanaf de derde dag mag je weer vis en vlees eten.
“Suiker laat je best voorgoed achterwege”, vervolgt Sophie. “Vervang deze verslavende boosdoener door meer natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, honing en ahornsiroop. Ban ook levensmiddelen met een hoog suiker- en zuurgehalte – verwerkte voeding, frisdranken, alcohol en noem maar op – zoveel mogelijk. Bovendien blijft het nuttig een detoxdag per week in te plannen, om je lichaam een echte boost te geven.”
Inspiratie nodig voor een detoxgerecht? Dit staat op het menu van de ‘Juice & Dinner Delight’-kuur.
- Gemarineerde quinoa met paprika, courgette en munt
- Oriëntaalse rijst-linzen salade met granaatappel
- Wilde rijst-papajasalade
- Curry-citroengrassoep
- Peterselietaboulé met quinoa en pijnboompitten
- Gazpacho met zonnebloemcrackers
- Kikkererwten-komkommersalade met sojayoghurt en muntdressing
- Groene curry
Meer info? www.detox-delight.be
Credits portret: Stefanie Faveere, www.stefaniefaveere.be