“Een verstoorde vertering, ondoordachte voedingscombinaties, onvoldoende kauwen, stress, chemische toevoegingen aan voedingsmiddelen… het kan allemaal leiden tot een opgezwollen buik. Dit is behoorlijk lastig en betekent dat je de voedingstoffen onvoldoende verteert. Je darmen zitten in de knoop en je haalt niet het maximum uit je voeding.”
Mijn tips:
- Vermijd de combinatie tussen eiwitten en zetmeelhoudende voedingstoffen, waaronder koolhydraten en groenten zoals bloemkool, artisjok, pompoen, maïs, aardpeer en biet. Doordat de vertering anders verloopt, kan dit gisten in je maag. Je kunt ze beide combineren met bladgroenten, vetstoffen of fruit. Peulvruchten bevatten zowel eiwitten als zetmeel en eet je best alleen.
- Bewerkte voeding kan je spijsvertering in de war brengen. Kook zoveel mogelijk zelf en zo vers mogelijk. Stoom je groenten. Rauw kunnen ze bij sommigen leiden tot een opgeblazen gevoel.
- Rood vlees, suikers, snelle koolhydraten, schimmel- en gisthoudende voedingsmiddelen (ook champignons) en alcohol kun je beter weglaten voor een optimale vertering.
- Maak van je maaltijd een me-moment en kom tot rust wanneer je eet. Eet traag en kauw voldoende met je mond toe. Zo voorkom je dat je samen met je voeding lucht opneemt. Om diezelfde reden weer je ook koolzuurhoudende dranken best uit je dieet.
- Drink minimum 1,5 liter water per dag, maar niet tijdens de maaltijd. De vertering van koolhydraten begint al in je mond en als je water toevoegt doen de verteringsenzymen minder hun werk.
- Een crunch is een buikspieroefening die je rechte buikspieren traint en sterker maakt, maar je verbrandt er geen plaatselijk vet mee. Plaatselijk vet verbranden is onmogelijk en een fabel.
- Probiotica helpen je de darmbacteriën een handje. Voorbeelden van voeding met probiotica zijn biologische zuurkool, komboecha, tempeh en rauwe melkkefir.
Meer info over Roy Vermeulen vind je op www.yorroy.be. Of volg hem op Facebook en Instagram.