“Een etentje bij vrienden of familie is een (nog) grotere uitdaging dan op restaurant gaan. Je kiest zelden zelf wat de pot schaft en overdaad staat vaak op het menu. Wat weigeren is not done en ronduit ongezellig. Mijn raad? Voel je niet schuldig om de slechte keuzes, maar zorg ervoor dat je minstens evenveel gezonde keuzes maakt. Een keer iets ongezond eten is geen ramp als je het countert met een goed ontbijt, eventueel wat sport en een slimme lunch.”
Mijn tips:
- Ontbijt gezond, boordevol groenten en gezonde vetten. Kies ook eens voor een zout ontbijt, bijvoorbeeld met zalm. Suikers zal je de volgende uren nog voldoende eten.
- Ga de dag zelf nog sporten. Zo anticipeer je de hoge calorieopname én het vaak lange stilzitten aan de feesttafel.
- Kom nooit uitgehongerd aan. Eet als lunch een eitje met groenten, dit zit boordevol eiwitten en geeft je een verzadigd gevoel. Schuiven jullie vroeg aan tafel, drink dan een shake als lunch.
- Pak de aperitief slim aan. Als er hapjes geserveerd worden, heb je wel in de hand hoeveel je ervan eet. Geef ook hier de voorkeur aan eiwitten, zoals hesp of noten. Dit vult je maag zonder je zin te geven naar meer.
- Drink voor elk glas alcohol een glas water. Zoals je al weet van dag #14 in deze challenge, is wijn een betere keuze dan cocktails (heel moeilijk in te schatten naar caloriewaarde toe) en sterke dranken.
- Bij vrienden en familie heb je zelf amper in de hand wat je eet, maar probeer de gastheer toch zover te krijgen dat de sauzen apart geserveerd worden. Zo waak je zelf over de dosissen. Vraag jezelf ook bewust af of je voldaan bent wanneer je uitgenodigd wordt tot een extra portie.
- Geniet van al dat lekkers dat je vrienden en familie voor je maken. Eet bewust en schrok je eten niet naar binnen. Neem voldoende pauzes, leg je bestek af en toe neer als je praat en kauw voldoende.
- Achterhaal op voorhand het menu, zo weet je waarvan je meer of minder eet. Het laat je ook toe je guilty pleasure te kiezen. Als je bijvoorbeeld op voorhand weet wat het dessert is, zal je tijdens het hoofdmenu minder ongezonde keuzes.
- Laat je niet bedotten: fruitsap is geen gezond alternatief voor alcohol. Hoewel het minder kcal bevat dan alcohol, zit het net zo goed vol suiker. Ook light laat je best links liggen. Vraag jezelf de vraag hoe veilig aspartaam is.
- Vermijd (wit) brood. Zeker wit brood bevat snelle suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel de lucht in gaat, zeker als je dit combineert met alcohol. En anders dan bij eiwitten en complexe koolhydraten krijg je er amper een verzadigd gevoel van. Bovendien geldt voor alle koolhydraten dat je ze voor een optimale vertering best niet met eiwitten (vlees, eieren en co) combineert.
Meer info over Roy Vermeulen vind je op www.yorroy.be. Of volg hem op Facebook en Instagram.
Fotocredit: www.smartmat.be