“Als je vegetarisch eet, dan verminder je de ecologische voetafdruk. Wist je dat een koe jaarlijks evenveel broeikasgassen uitstoot als 4,5 auto’s? Bovendien werkt veehouderij ontbossing in de hand en doet het ook jou geen goed. Te veel rood vlees eten is kankerverwekkend en slecht voor je cholesterol.”
“Eet maximaal een keer per week vlees en kies voor een goede kwaliteit, dat zit vol smaak en bevat geen antibiotica. Je veggie-proteïnen haal je dan uit bonen, broccoli, spruiten, (kikker)erwten en groene boontjes. Ook noten en zaden bevatten eiwitten, net zoals quinoa en havermout. Dit zijn allemaal uitstekende vervangers voor gevogelte, vis en vlees.”
- Op Pintrest vind je tal van leuke ideeën en recepten. Denk aan groenteburgers, pasta van courgette of zoete aardappel, zoete aardappelfrietjes uit de oven, Mexicaanse quinoa in een pan, amandelburgers of groentenbolognese.
- In het boek en de site Thug Kitchen leer je op een verrassende wijze koken met vleesvervangers zoals tofu.
- Mijn andere favoriete auteur is de Israëlische-Britse kok Yotam Ottolenghi. Hij maakt makkelijke, lekkere gerechten met een uitgebalanceerde voedingswaarde.
- In eigen land haal ik veel inspiratie uit Het Sportkookboek van diëtiste Stephanie Scheerlinck en Julie Natuurlijk van raw foodchef Julie Van den Kerchove.
- Een snelle maaltijd hoeft niet zonder groenten. Smeer kaas op een cracker en beleg deze met komkommer, radijsjes en lente-uitjes.
- Ook voor kinderen kun je lekker veggie koken. Beleg eens een pizza met extra paprika, tomaat, spinazie of probeer dit met broccoli of courgette.
Meer info over Roy Vermeulen vind je op www.yorroy.be. Of volg hem op Facebook en Instagram.