Topmodel en foodie Cesar Casier heeft sinds dit najaar een nieuw kookboek ‘Cesar’s Kitchen’, boordevol gezonde én snelle recepten van over de hele wereld. Natural High Magazine duikt in de kookpotten en deelt 4 van zijn favoriete gerechten.
Fish taco
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 3 kabeljauwhaasjes, elk 150 g
- sap van 2 limoenen
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- ¼ tl komijn
- ¼ tl chilipoeder
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- ¼ wittekool, fijngehakt
- ½ rode ui, fijngesneden
- 2 handenvol korianderblaadjes
- 8 kleine, zachte maistortilla’s
- 1 rijpe avocado, in dunne schijfjes gesneden
- salsasaus voor de taco’s
Werkwijze
- Leg de visfilets in een ovenschaal en giet er het sap van een limoen over. Voeg er de knoflook, komijn, chilipoeder en olijfolie bij. Breng op smaak met wat peper en zout en marineer de vis met de mix. Plaats de schaal 1 uur in de koelkast.
- Meng de wittekool, ui en koriander in een grote kom en doe er het sap van de andere limoen bij. Meng er nog wat olijfolie, peper en zout door.
- Verwarm de tortilla’s in een pan op het vuur. Leg er telkens één tortilla per keer in en laat die warm worden langs beide kanten. Dat duurt ongeveer 1 minuut per kant.
- Zet een grillpan op het vuur, of gebruik de grillfunctie van je oven. Leg de gemarineerde visfilets in de grillpan, en bak elke kant ongeveer 3 minuten. Het is niet erg als de filet uit elkaar valt terwijl je ze omdraait.
- Leg de gare visfilets op een bord en zet die samen met de koolsla, schijfjes avocado, de warme tortilla’s en de salsasaus op tafel.
- Laat iedereen zichzelf bedienen. Neem elk een tortilla, doe er wat vis en koolsla in en werk af met wat avocado, salsa en koriander.
Thai-style courgettepasta
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 courgettes
- ½ ui
- 1 teentje knoflook
- 1 wortel
- 1 el sesamolie
- 2 el pindakaas
- 2 el tamari
- 2 el rijstwijnazijn
- een goede scheut ahornsiroop
- ½ el mosterd
- ½ rode paprika, in lange stukken gesneden
- 2 lente-uien, fijngesneden
- 1 handvol verse koriander
- enkele cashewnootjes
Werkwijze
- Snijd de courgette in slierten met een spiraalsnijder of mandoline.
- Snipper de ui, de knoflook en de wortel in kleine stukjes en bak enkele minuten in een pan, samen met de sesamolie. Meng de pindakaas, tamari, rijstwijnazijn, ahornsiroop en de mosterd onder elkaar tot een sausje.
- Voeg de paprika en lente-ui toe bij de wortels en bak 3 tot 4 minuten, tot alles gaar is. Voeg er vervolgens de courgetteslierten aan toe, samen met de saus. Zorg dat ze goed onder de saus zitten en laat ze even kort meebakken. De courgetteslierten mogen zeker niet plat gebakken zijn, er moet nog een bite in zitten.
- Meng alles goed onder elkaar en laat nog 2 minuten op het vuur staan. Werk af met verse koriander, enkele cashewnoten, peper en zout.
Crab cakes
Ingrediënten (20 kleine crabcakejes)
- 1 ei, geklutst
- 3 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 1 snufje cayennepeper
- peper en zout
- 500 g krab
- (vers is natuurlijk het lekkerste, maar blik volstaat ook)
- 2 lente-uien, fijngesneden
- 4 el platte peterselie, fijngesneden
- 200 g broodkruim of paneermeel
- 1 el limoensap
- olijfolie
Werkwijze
- Doe het ei, de mayonaise, de mosterd, de cayennepeper, de gewone peper en het zout in een kom en meng alles goed onder elkaar. Meng er vervolgens de krab, lente-ui, platte peterselie, een vierde van het broodkruim en het limoensap door. Zorg dat alles goed vermengd is en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Doe wat olijfolie in een pan en laat heet worden. Neem met een lepel wat crabcake-mix en rol in de vorm van een bolletje door het overgebleven broodkruim. Leg in de warme pan. Draai de cakejes om na 1 à 2 minuten, tot elke kant goudbruin is. Zorg ervoor dat ze niet helemaal uitgebakken zijn vanbinnen, anders zijn ze te droog. Doe dit tot alles is opgebruikt en je ongeveer 20 crabcakejes hebt. Zorg ervoor dat de pan niet te vol ligt zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken.
- Serveer met een slaatje of met een lekker dipsausje, sojasaus of sriracha-saus.
Toast met pompoen en ricotta
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 butternut, ontpit en geschild, in stukken gesneden
- olijfolie
- ½ tl chilivlokken
- peper en zout
- 200 g ricotta
- ½ citroen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 4 sneden brood
- 1 handvol muntblaadjes, fijngehakt
- pompoen- of zonnebloempitten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng de stukken pompoen met de olijfolie, chilivlokken, peper en zout. Verdeel het mengsel over een bakplaat en plaats die in de voorverwarmde oven. Bak ongeveer 30 minuten en roer regelmatig, zodat alles even goed doorbakken is.
- Meng de ricotta met de zeste van een vierde citroen en het sap van een halve citroen. Kruid met peper en zout en plaats in de koelkast. Haal na 30 minuten het pompoenmengsel uit de oven.
- Doe wat olijfolie in een pan en bak de fijngesneden ui en knoflook goudbruin. Voeg er vervolgens de pompoenstukken aan toen en plet met een vork tot puree. Kruid met wat peper en zout.
- Toast het brood. Smeer er een laag van het ricottamengsel op en vervolgens een laag pompoenpuree.
- Werk af met wat verse, fijngehakte munt en enkele pompoen- of zonnebloempitjes.
Meer info over ‘Cesar’s Kitchen’ van Cesar Casier (Lannoo, 24,99 euro) vind je hier.
Lees hier het interview met Cesar of volg Cesar Casier op Instagram!