Als sport yin is, dan is gezonde voeding yang. Alleen met een combinatie van de twee bereik je jouw sportdoelen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe kan voeding je prestaties verbeteren? Marlies van Eat Good Feel Good geeft tips.
1. Kickstart
Begin je dag met een glas lauw water met wat citroensap in. Dat zuivert je lichaam en activeert je spijsvertering. Daarvoor kun je ook een glas water met een koffielepel honing en twee koffielepels appelazijn drinken. Dat is goed voor het herstel van je zuur-base evenwicht. Onze westerse voeding verzuurt je lichaam immers, wat kan leiden tot ziekten, vermoeidheid, spierkrampen of scheurtjes. Bovendien stimuleert appelazijn stimuleert je vetverbranding. Verder drink je anderhalve liter water per dag. Als je een uur intensief gaat sporten, voeg je daar een liter aan toe.
2. Bereid je voor
Neem voor onderweg snackbars zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen mee op basis van dadels en noten. Deze eiwitrijke tussendoortjes zijn ideaal om je honger te stillen op een moeilijk moment. Eet je veel fruit, neem dan zeker ook nootjes mee. Zo neemt je bloed de fruitsuikers trager op. Bedenk je vooraf wat je wanneer eet en neem zoveel mogelijk zelf mee. Dit vereist wel de nodige voorbereiding. Ook ’s avonds loont het als je na een drukke werkdag thuis komt en een vers klaargemaakte soep of tomatensaus met veel groenten in je koelkast of diepvries hebt.
3. Eiwitten troef
Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en de groei van je spieren. Je vindt ze in vlees en vis, maar ook in eitjes of plantaardige bronnen zoals hennepzaden, soja, quinoa, linzen, spirulina, kwark, kikkererwten, bonen, noten, zaden en avocado. Eet ze binnen het half uur na je training, want dan neemt je lichaam de broodnodige eiwitten sneller op. Als je het druk hebt kan dat met een shake met eiwitpoeder, samen met amandelmelk en een banaan. Kun je na je sessie meteen lunchen, dan heb je met kip, quinoa en groenten als middagmaaltijd voldoende eiwitten binnen.
4. Sla geen maaltijden over
Zorg ervoor dat je om de drie uur eet, zelfs al doe je dat buiten de klassieke eetmomenten. Eet minstens twee porties groenten per dag. Dat kan al ’s morgens met een smoothie met spinazie, paksoi of andere zachte bladgroenten. Als je daar fruit en zaadjes (boordevol gezonde vetten!) aan toevoegt, start je de dag supergezond. Gevorderden mengen nog met spirulina, algen bomvol mineralen en vitaminen. Drink je jouw smoothie liever na je training, denk dan aan je eiwitpoeder.
5. Eet de juiste koolhydraten
Koolhydraten eet je bij voorkeur ’s morgens of ’s middags. Kies altijd voor de volwaardige koolhydraten, zoals donker brood, zilvervliesrijst, speltpasta, havermout of quinoa. ’s Avonds eet je enkel vlees en vis met groenten. Weet dat dit enkel lukt als je de rest van de dag je eetschema volgt. Te weinig (of te gesuikerd) eten zorgt voor een lage bloedsuikerspiegel in de avond en wakkert je drang naar suiker aan.
6. Zoet, maar geen suiker
Zonder suiker kun je nog altijd lekkere desserts of tussendoortjes maken. Zo houd je vol en zondig je gezond. Denk aan lekkere koekjes of truffels met rauwe cacao, dadels, kokosolie, bananen en kokosbloesemsuiker. Maak ze in grote hoeveelheden en vries ze in. Weet dat ook een glaasje champagne best door de beugel kan. Plan dat moment van genot wel op voorhand in om overdaad te vermijden.
Meer info over Eat Good Feel Good vind je op deze link, op hun blog vind je recepten. Je kunt hen volgen via Facebook en Instagram.
Ken jij Better Body, Better Life? Voor dit project in samenwerking met www.weekend.be is Ilja De Weerdt, styliste en mama van Amory en Léon, acht weken lang het proefkonijn van een extreme persoonlijke coaching. Het doel? Fit worden én blijven. Natural High Magazine volgt de trainingen van op de eerste rij en geeft tips.