“Believing is achieving”, zo luidt het motto van Carl Sanders, Preventive Health Coach bij de private gym M4teria in Antwerpen. Maar dat geldt ook voor preventie, want het is volgens hem het nieuwe genezen. Laat je leiden door zijn ijzersterke tips.
1. Train met een personal coach
Laat je begeleiden door een coach met de juiste kennis van anatomie, pathologie, fysiologie, bewegingsanalyse en noem maar op. Dat kost meer dan een klassiek fitnessabonnement, maar is een prima investering doordat je meer bewust beweegt. Probeer een lange termijnvisie te ontwikkelen en besef dat het tijd vraagt om patronen te veranderen. Durf je coach vragen stellen, communiceer en bouw samen rustig op. Zo krijg je een goede basis, waarmee je in een tweede fase alleen veilig verder kunt trainen.
2. Ken jezelf (en je grenzen)
Begin je pas met beweging, dan werk je samen met je coach eerst aan stabiliteit en flexibiliteit, dan pas aan kracht en explosiviteit. Laat je in deze beginfase niet meeslepen door sporthypes zoals snelle HITT-trainingen of crossfit. We zijn allemaal heel erg resultaatgericht ingesteld en het is fijn door je te laten meeslepen door het groepsgevoel, maar zonder goede basis loopt dit fout af. Snelheid, door vermoeidheid of te snel je oefeningen uitvoeren, mag nooit voorgaan op techniek. Vroeg of laat ervaar je dan kwaaltjes of loop je blessures op.
3. Pas je ritme aan
Elke dag is anders en ook je resultaten schommelen. Doorzetten en doorbijten is belangrijk, maar drijf jezelf niet onnodig tot het uiterste. Onderschat bijvoorbeeld nooit de invloed van een slechte dag. Emoties hebben enorm veel impact op de conditie van ons lichaam, net zoals te weinig rust, slecht eten of werkstress. Vermijd vaste trainingsschema’s en stem je intensiteit, ritme en aandachtspunten hierop af, samen met je coach of op eigen aanvoelen als je zelfstandig traint. Gun jezelf die off-dag, zo heb je minder kans op overbelasting.
4. Vul je voeding aan met supplementen
Omdat de kwaliteit van onze voeding jammer genoeg sterk achteruit en onze voeding vaak niet voldoet aan de eisen van je training, check je best bij iemand met kennis van zaken met welke supplementen je kunt aanvullen. Denk aan omega-3, vitamine c, een multivitamine -en mineralen complex en probiotica. Deze komen eens zoveel van pas voor sporters, omdat er bij het trainen vrije radicalen gevormd worden. En om deze te neutraliseren heb je voldoende antioxidanten nodig. Bovendien zorgt het ervoor dat je zuur-base-evenwicht in balans is. Belangrijk voor sporters, want niet alleen westerse voeding maar ook sporten zelf werkt verzurend. Naast foute bewegingen, zorgt ook verzuring voor blessures. Basevormde voeding en supplementen met de ontzurende algen spirulina en chlorella helpen je een heel eind vooruit. Zeker als je weet dat verzuring evengoed tot blessures kan leiden, naast foute bewegingen.
5. RICE and shine
Loopt het tijdens het sporten dan toch fout en heb je een enkelverstuiking, verdraaiing in de knie, overbelaste schouder door een verkeerde techniek of een spierscheur, pas dan de eerste 24u het RICE-principe toe. Dat staat voor Rust, IJs, Compressie en Elevatie (daarbij hou je de gekwetste ledemaat hoger dan het hart). Masseren bij spiertrauma’s is geen goed idee, want dat kan zorgen voor kalk in je spier. Als je klachten na 24 uur nog niet beter zijn, is er waarschijnlijk meer aan de hand is en mag je hulp opzoeken.
6. EHBO in natuurlijke vorm
Pijnstillers verzuren je lichaam en ondermijnen de genezende functie van je lichaam. Homeopathische middelen zoals arnica en traumeel-tabletten (zonder voorschrift bij de apotheek) zijn wel nuttig in je sportzak. Arnica Montana of valkruid stimuleert de doorbloeding. Zo heb je een betere afvoer van afvalstoffen en ontstekingsmediatoren, waardoor je spieren en gewrichten sneller herstellen. Bovendien werkt het pijnstillend en kun je het ook gebruiken bij kneuzingen, bloedingen, blauwe plekken en zwellingen. Traumeel helpt vooral bij verstuikingen en ontstekingen. En dan is er nog glutamine, een aminozuur met geweldige eigenschappen waarvan spierherstel er eentje is. Levensnoodzakelijk als je aan sport doet. Vraag altijd advies aan je apotheek voor eventuele contra-indicaties.
Carl Sanders is Preventive Health Coach met als specialisaties kinesitherapie, osteopathie en voeding, met zeer veel aandacht voor het lichaam in balans. Je vindt zijn praktijk bij M4teria in Antwerpen.
Ken jij Better Body, Better Life? Voor dit project in samenwerking met www.weekend.be is Ilja De Weerdt, styliste en mama van Amory en Léon, acht weken lang het proefkonijn van een extreme persoonlijke coaching. Het doel? Fit worden én blijven. Natural High Magazine volgt de trainingen van op de eerste rij en geeft tips.