Sporten zou je weerstand boosten, doordat het verscheidene lichaamsfuncties verbetert, immuuncellen uit hun schuilplaats haalt en vaak gepaard gaat met een evenwichtige levensstijl en voeding. Omgekeerd kan overtraining net tot een mindere weerstand leiden en zorgen de warmte en vele contactmomenten in de fitness ervoor dat virussen er even graag als jij vertoeven. Hoe kun jij je weerstand dan boosten met fytotherapie? En op welke andere manieren kun je virussen buiten houden? Luc Vanderkragt, wetenschappelijk coördinator bij Ortis, geeft raad.
“Je immuunsysteem beschermt je tegen lichaamsvreemde bedreigingen zoals virussen en bacteriën”, zegt Luc Vanderkragt. “Griep en de meeste verkoudheden krijg je door een virus en kun je aanpakken met onze tips, bij een bacteriële infectie of bij complicaties is er vaak meer aan de hand en is medisch advies aangeraden. Hoewel je immuunsysteem voor een groot deel aangeboren is en gezonde voeding je basis blijft, kun je er wel voor zorgen dat je leger witte bloedcellen in topvorm is én dat je lichaam nog andere trucjes heeft om indringers te verdringen, detecteren of elimineren.
1. Topweerstand
“Je leger witte bloedcellen zit voor 70% in je darmstreek en staat op non-actief als er geen indringers zijn. Je witte bloedcellen wachten eigenlijk tot een virus of bacterie je lichaam binnendringt. Pas dan schieten ze in actie en gaan ze zich opstellen, vermeerderen en wapenen als verdediging. De polysachariden in echinacea (of rode zonnehoed, nvdr.), shiitake-paddenstoelen en gewone en Siberische ginseng simuleren een aanval van virussen en bacteriën op je immuniteit. Hoewel deze speciale suikerverbindingen de zaak enkel uitlokken, heb je wel een goed gewapend leger van witte bloedcellen klaarstaan dat heel snel kan reageren als er wel virus of bacterie op je lichaam afkomt.”
2. Vlierbessen
“Vlierbessensiroop doet wonderen bij virussen en dus bij griep en de meeste verkoudheden. Het bevat lectine, een stofje dat makkelijk bindt met het virus, waardoor het virus niet in je cellen kan en stilvalt. Als virussen toch de cel binnen kunnen, dan remmen lectines de replicatie van de virussen ook af in de cel. Je weerstand blijft onveranderd, maar je beschermt je wel tegen aanvallen van virussen. Eet er niet te veel van, want lectine is eigenlijk een antistofje van de plant dat bij jou spijsverteringsproblemen kan opleveren.”
3. Andrographis
“Andrographis kent een gelijkaardige werking, maar voegt daar nog een extra troef aan toe. Als de virussen dan toch in de cel komen, zorgt de plant ervoor dat het virus niet meer uit de cel kan en dus ook geen andere cellen kan besmetten. In combinatie met Siberische ginseng werkt dit fenomenaal.”
4. Slijmvliezen
“Als je een virus zoals griep slecht aanpakt, kan dit je weerstand verzwakken, waardoor je meer kans krijgt op bacteriële infecties in je keel of longen. Maar ook de winter kan de kwaliteit van slijmvliezen, die deel uitmaken van je afweersysteem, ondermijnen, vaak door de droge en koude lucht. Met een goede hydratatie en vooral veel thee houd je bacteriën buiten omdat de tannines in thee het slijmvlies in je keel beschermen. Ook siroop helpt je, net zoals de tannines in tijm. Gebruik je een etherische olie van tijm (uiteraard steeds verdund!), dan geniet je ook van de ontsmettende waarde van de krachtige olie. Etherische olie bevat immers de krachtige stoffen die planten aanmaken als bescherming tegen bacteriën.”
5. Propolis
“Ken jij propolis? Het is een wasachtige, bruine, harde substantie gemaakt van de bestanddelen die bijen van planten en bomen schrapen. Ze gebruiken dit natuurlijk antibioticum om de bijenkorf te beschermen. De bijen dichten er de gaatjes mee en komt er een insect de korf binnen, dan kunnen ze de indringer ook met deze stof inkapselen en neutraliseren. Mensen hebben net zo goed baat bij de tincturen en andere afleidingen van propolis.”
6.Probiotica
“Aangezien je darmflora een grote invloed hebben op je immuniteit, kan je darmflora onderhouden je weerstand helpen. Alles hangt er natuurlijk vanaf welke flora er al in je darmen zitten. Heb je de juiste bacteriën, dan helpen supplementen amper. Ben je ontregeld, dan kan kunnen probiotica je bijstaan. In deze supplementen zit een speciale selectie van nuttige bacteriën, bijvoorbeeld bacteriën die je helpen met je spijsvertering. Een grote voorwaarde is wel een goed probiotica-supplement, want gal- en maagzuur maken bacteriën kapot. Ofwel beschermen we de bacteriën door gebruik te maken van maagzuurresistente capsules, ofwel kiezen we bacteriën die het gal- en maagzuur overleven. Maar je vindt ook heel wat nuttige en verscheidene bacteriën in gefermenteerde producten zoals kefir. Verder bestaan er ook prebiotica, kleine polysachariden van bijvoorbeeld chicorei, die als voeding dienen voor de goede bacteriën in je darmen en zo de groei ervan stimuleren. Zo boost jij je goede bacteriën en is er minder voeding en plaats beschikbaar voor de slechte.”
Ortis werd in 1958 opgericht door Adolphe en Irène Horn en is een familiebedrijf dat nu geleid wordt door hun kinderen Michel, Philippe en hun schoondochter Solange. Het succes van Ortis komt onder andere door een groot respect voor de mens en de natuur, bekwame en gemotiveerde medewerkers, veeleisendheid voor de kwaliteit van de producten en een luisterend oor voor de consument. De producten van Ortis worden verdeeld in 20 landen, vooral in Europa. Meer info vind je op www.ortis.com