4 x koken met pompelmoezen uit Florida

Pompelmoezen zitten vol met vitamine C en zijn een echte opkikker voor je weerstand. Daarnaast vind je er kalium (vochthuishouding) en vitamine A (ogen en huid) in. Wie verlekkerd is op oogst uit Florida koopt ze nog de hele maand, want in januari en februari zijn ze heerlijk sappig en zoet van smaak. Natural High magazine serveert 4 recepten voor een energieboost.

Zalm gemarineerd in pompelmoessap met pistachenootjes en groene bonen

(c) /www.floridacitrus.org

Portie: 4 personen

Ingrediënten: 4 zalmfilets, 2 pompelmoezen, 50 gram gezouten pistachenoten, snijbonen, 1 ui, 1 lookteentje, 4 eetlepels olijfolie, zout, gemalen peper, balsamicoazijn

Werkwijze

  • Pers een pompelmoes uit. Schil de andere pompelmoes en verdeel in partjes.
  • Mix de pistachenoten met het pompelmoessap, de olijfolie en de look in een blender. Laat de zalmfilets een half uur marineren. Bak de zalm in een warme oven (ongeveer 200° C) gedurende 5 à 10 minuten.
  • Bak de snijbonen in een wok voor 5 minuten (of tot ze beetgaar zijn).
  • Serveer de zalm met de snijbonen en wat balsamicoazijn. Garneer met de pompelmoespartjes.

Vistaco’s met pompelmoessalsa en roomkaas

g16 - copie

Portie: 4 personen

Ingrediënten: ½ kilo zalm of kabeljauw, 5 pompelmoezen, 3 limoenen (uitgeperst), 3 lookteentjes, 2 pijpajuinen, maïstortilla’s of bloemtortilla’s, 1 avocado, handvol koriander, 1 jalapeño peper, 100 gr roomkaas, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels karnemelk, chili naar smaak, ¼ koffielepel paprikapoeder, ¼ koffielepel komijn, 4 eetlepels olijfolie, zout, gemalen peper

Werkwijze

Marinade:

  • Pers 1 pompelmoes.
  • Mix de olijfolie, het sap van 1 limoen, 4 eetlepels pompelmoessap, look, 1 pijpajuin, paprikapoeder, komijn, zout en peper fijn in een blender.
  • Marineer de vis gedurende 15 – 30 minuten.

Salsa:

  • Schil 4 pompelmoezen en plaats de partjes op een snijplank.
  • Snij de partjes nadien in kleine stukken. Pers al het overgebleven vocht van de pompelmoezen uit in kom. Voeg de partjes toe aan de kom.
  • Snij de avocado, jalapeño, 1 pijpajuin en koriander fijn. Voeg dit samen met het sap van 1 limoen toe aan de kom met Florida pompelmoezen. Kruid af met zout.

Vistaco’s

  • Meng de roomkaas, mayonaise, fijngesneden chili, het sap van een halve limoen, karnemelk, peper en zout in een kom. Dek af en plaats in de koelkast.
  • Bak de vis in een warme pan voor 3 tot 4 minuten. Besprenkel geregeld met de marinade terwijl de vis aan het bakken is.
  • Snij de vis in stukken en serveer met enkele warme tortilla’s, de Florida pompelmoezensalsa en het roomkaasmengsel.

Chiapudding met pompelmoes

(c) www.floridacitrus.org

Portie: voor 4 personen

Ingrediënten: 1 kop kokosmelk, 8 eetlepels chiazaden, 1 ½ eetlepel honing, snuifje zout, 1 koffielepel citroen zeste, 2 à 3 pompelmoezen, pompelmoes marmelade (optioneel)

Werkwijze:

Meng de kokosmelk, chiazaden, honing, zout en citroen zeste in een kom. Dek af en laat één nacht in de koelkast staan.

Roer de dag nadien nog eens in de kom.

Serveer met geschilde partjes pompelmoezen en pompelmoes marmelade (optioneel).

Groene smoothie met pompelmoes

(c) /www.floridacitrus.org

Portie: voor 1 persoon

Ingrediënten: 1 pompelmoes, ½ banaan, 50 ml sojamelk (vanille), handvol verse spinazie, ijsblokjes

Werkwijze

  • Pers de pompelmoes. Doe alle ingrediënten in een blender en mix totdat de vloeistof romig is.
  • Vind je de smoothie te dik? Voeg dan meer Florida pompelmoes sap toe. Is hij niet dik genoeg? Voeg dan wat meer ijs toe. Heb je hem graag wat zoeter? Voeg wat extra banaan toe.

(c) /www.floridacitrus.org

Verschillende regio’s over de wereld produceren pompelmoezen tijdens de winter en lente, maar het unieke subtropische klimaat in Florida zorgt ervoor dat de pompelmoezen die daar groeien de sappigste en zoetste zijn. De zon, vochtigheid en regenbuien tijdens het groeiseizoen zijn een zegen voor de smaak en sappigheid van de pompelmoezen, ook al levert dat soms geen mooie schil op. Daarom zeggen veel Floridiaanse telers don’t judge a book by its cover.

Pompelmoezen blijven een week goed op kamertemperatuur en 10 dagen in het koelvak van je koelkast.

Meer info? Volg het Florida Department of Citrus op Facebook of klik hier voor meer info.

 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *