Mich Baron was net 40 geworden en werkte meer dan voltijds als communicatiemanager. Een leuke maar slopende job, waarvan de files de kers op de stresstaart waren. In het weekend voelde zij zich een uitgewrongen vod en vaak lag ze een hele zondag als een zombie op de bank. Met een sigaret. En een glaasje, of twee. Geen wonder dat ze in deze periode meer dan 10 kilo bijkwam en er belabberd uitzag. Haar huid leek een slagveld, donkere wallen hadden een vaste afspraak onder haar ogen en haar krullen waren dof en futloos.
Fastforward naar de Mich van vandaag. Ze draaide het roer om, begon met sporten en verslond een jaar lang boeken over voeding en koken. Elke week testte deze swingende versie van Nigella Lawson – en dat bedoelen we positief! – 3 nieuwe voedingsmiddelen uit. Ze doopte haar keuken om tot de Healthy is Funky-kitchen en deelt het resultaat van haar zoektocht in het gelijknamige boek. Naast voedingsadvies en tien Funky Rules telt dit debuut meer dan 100 recepten en een aangepaste playlist. Natural High Magazine deelt er een handvol met je, shake it!
Pita- of tortillacrackers
Track: Summer Nights van Bony King
Pitacrackers
Ingrediënten: 2 pitabroodjes (of naanbroodjes), olijfolie, fleur de sel
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier op een ovenrooster.
- Smeer de pitabroodjes aan beide kanten in met olijfolie. Strooi er fleur de sel over.
- Snijd elk pitabroodje in 4 stukken en leg de stukken op het bakpapier. Zet het rooster 10 minuten in de oven.
- Neem de broodjes uit de oven en trek elk stuk in tweeën.
Tortillacrackers
Ingrediënten: 2 tortilla’s, olijfolie, fleur de sel
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier op een ovenrooster.
- Smeer de tortilla’s aan beide kanten in met olijfolie. Strooi er fleur de sel over.
- Snijd elke tortilla in 8 stukken en leg de stukken op het bakpapier. Zet het ovenrooster 4 minuten in de oven.
- Draai de stukken om en zet nog 3 minuten in de oven.
Hummus met geroosterde paprika
Track: Jezebel van Sade
Ingrediënten: 1 blik of glazen pot kikkererwten (ongeveer 240 g), 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels water, 1 eetlepel tamari, 2 eetlepels glutenvrije sesampasta, 1 eetlepel olijfolie, 1 teentje knoflook, 1 geroosterde rode paprika, 2 takjes koriander (eventueel), 1 lente-uitje (eventueel), cayennepeper, fleur de sel
Werkwijze:
- Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
- Doe het citroensap, het water, de tamari, de sesampasta en de olijfolie in een blender en blend tot de vloeistof goed gemengd is.
- Pel de knoflook en snipper hem fijn.
- Voeg de kikkererwten, de paprika en de knoflook toe en blend tot je een smeuïge hummus hebt. Voeg nog 1 eetlepel water toe als je de hummus te dik vindt.
- Breng op smaak met cayennepeper en fleur de sel. Werk eventueel af met koriander en lente-ui.
Rode bonenburgers met zonnebloempitjes
Track: Walls Come Tumbling Down van The Style Council
Portie: voor 4 personen
Ingrediënten: 340 g rode bonen (uit blik of glas), 30 g havermout, 30 g zonnebloempitten, ½ rode ui (of 2 lente-uitjes), 1 teentje knoflook (eventueel), 2 eetlepels ketchup, 2 eetlepels ahornsiroop, ½ theelepel chilipoeder, ¼ theelepel komijn (eventueel), 1 theelepel olijfolie of kokosolie, fleur de sel
Werkwijze:
- Giet de rode bonen af in een vergiet, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
- Doe de havermout en de zonnebloempitten in een blender en blend kort (tel tot 5).
- Doe dan de bonen in de blender en blend kort (tel tot 5).
- Pel de rode ui en de knoflook.
- Voeg de ui, de knoflook, de ketchup, de ahornsiroop, het chilipoeder en de komijn toe en blend kort (tel tot 5). Als het mengsel te droog is, voeg dan nog 1 eetlepel water toe, als het te nat is, voeg dan nog ½ eetlepel havermout toe.
- Maak 4 burgers van ongeveer 9 cm diameter van het mengsel en bak ze in de oven of in de pan.
In de oven
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de burgers op een vel bakpapier op een ovenrooster of een bakplaat.
- Zet de burgers 20 minuten in de oven.
- Draai de burgers om en zet ze nog 10 minuten in de oven.
In de pan
- Verhit de olie in een pan.
- Zet het vuur op een hoge stand en bak de burgers 4 minuten.
- Draai de burgers om, zet het vuur lager en bak ze nog 7 minuten aan de andere kant.
Zoete aardappelbrownies met cashewnotenboter
Track: Billie Jean van Michael Jackson
Portie: 16 porties
Ingrediënten: 400 g zoete aardappelen, 3 eetlepels glutenvrije en lactosevrije havermout, 225 g cashewnotenpasta, 70 ml ahornsiroop, 1 eetlepel water, 1 eetlepel eiwitvervanger, 3 eetlepels rauw cacaopoeder, 1 theelepel natriumbicarbonaat, ¼ theelepel chilipoeder, 1 theelepel vanille-extract, 1 snuifje zout, 40 g cacao nibs
Werkwijze:
- Was de zoete aardappelen, prik er gaatjes in met een vork en bak ze 40 minuten in de oven (zie bladzijde 128) of 15 minuten in de microgolfoven. Verwijder de schil van de zoete aardappelen, doe het vruchtvlees in een grote kom en prak het fijn. Laat de puree afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de havermout in een blender of foodprocessor en blend tot je meel hebt. Meng de havermout met de zoete aardappel.
- Voeg de cashewnotenpasta, de ahornsiroop, het water, de eiwitvervanger, het cacaopoeder, het natriumbicarbonaat, het chilipoeder, het vanille-extract, het zout en de cacao nibs toe en meng goed.
- Leg een vel bakpapier in een vierkante bakvorm van 20 x 18 cm. Giet het beslag in de bakvorm en zet hem in de oven. Laat de brownies 30 minuten bakken.
- Neem de brownies uit de oven en laat ze 30 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal de brownies uit de bakvorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
Healthy is Funky van Mich Baron is uitgegeven bij Manteau 24,99 euro. Klik hier voor meer info. Of volg Mich op Instagram voor inspiratie.